Website OVLNL.nl Home

Consultatie wetsvoorstel implementatie Telecomcode (uiterlijk 09/09/2019)

Op 16 juli 2019 is de consultatie van het wetsvoorstel implementatie van de nieuwe telecomrichtlijnen ( Telecomcode) gestart. Dit wetsvoorstel heeft grote gevolgen voor het eigendomsrecht van gemeenten. In de Telecomcode is de verplichting op genomen voor overheidsinstanties om infrastructuur en openbare gebouwen ter beschikking te stellen aan aanbieders ten behoeve van de uitrol van 5G. Aanbieders kunnen voor de plaatsing van toegangspunten met klein bereik (small cells) aan overheidsinstanties vragen om gebruik te maken van hun fysieke infrastructuur (zoals openbare gebouwen, lantaarnpalen, verkeerslichten, bushokjes e.d.). De implementatie van dit artikel leidt tot de invoeging van een nieuw hoofdstuk 5C in de Telecommunicatiewet.

Verder regelt de Telecomcode dat bestuursorganen (met name gemeenten) colocatie (gezamenlijk gebruik van een locatie) en gedeeld gebruik kunnen opleggen van bv. antenne-opstelpunten vanwege stedenbouwkundige of planologische doelstellingen. Deze bevoegdheid wordt in het wetsvoorstel opgenomen in verband met de toekomstige uitrol van 5G, hetgeen kan leiden tot extra plaatsing van antennes. Om de impact op het straatbeeld te verkleinen hebben bestuursorganen de mogelijkheid om colocatie en gedeeld gebruik op te leggen.

Via deze link https://www.internetconsultatie.nl/telecomcode  kunnen partijen reageren op het wetsvoorstel. Op deze site tref je ook alle stukken aan, waaronder het wetsvoorstel en de toelichting.

Het GPKL wil een gezamenlijke zienswijze op het wetsvoorstel indienen en verzoeken de gemeenten dan ook om hun reacties aan ons toe te zenden. De einddatum om te reageren is 9 september 2019. Dit betekent erg kort dag ook i.v.m. de vakanties die nu gaande zijn.

Reacties graag voor 1 september mailen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In de bijlagen staan het wetsvoorstel en de toelichting, waarbij In geel de belangrijkste aandachtspunten zijn aangegeven, maar het staat een ieder vrij om ook de andere delen te lezen en daar een reactie op te geven richting ons. Het staat iedere gemeente ook vrij natuurlijk om op eigen titel te reageren.

Bijlagen:

pdfWijziging_Telecommunicatiewet_Memorie_van_Toelichting_Implementatie_Telpdf.pdf

pdfWijziging_Telecommunicatiewet_Wetvoorstel_Implementatie_Telecomcode_copdf.pdf